up למעלה

העז

העז

(מקור: אגודת הנוקדים)
העז, אשר מן הצאן, היא בת למשפחת הפֶריים ולמפריסי הפרסה. היא מעלה גירה וניזונה בעיקר על עשבים ממשפחת הדגניים. העזים ניכרות בקרניהן הגדולות והמפותחות. לזכר קרניים גדולות מלנקבה והוא מצטיין גם בזקנו.

לעזים הייתה חשיבות רבה בעת העתיקה. בעזרתן הצליחו אנשים לשרוד באזורים מדבריים, הן שמשו לצורכי פולחן וכן כמטבע עובר לסוחר.

העז שימשה חלק קבוע מהעדר הקדמון וסייעה לכלכלת המשפחה. בעדר הקדמון היו עזים מצבעים שונים. עם השנים רגילים להכיר את העז המקומית לפי צבעה השחור.
באזורים הדלים באמצעי ייצור, כמו קרקע ומים, נפוץ גידול העזים באופן מסורתי, והוא נועד בעיקר לייצור בשר, ורק באופן משני לייצור חלב.
לגידול עזים בארצות מתפתחות כמה יתרונות: השקעה ראשונית ועלויות ייצור נמוכות, ניצול אמצעיים שוליים, החזר מהיר של ההשקעה וניצול של עבודה משפחתית, גם של ילדים וגם של נשים.
המצב שונה לחלוטין בארצות מפותחות, שבהן גידול העזים מיועד בעיקר לחלב.
בשנים האחרונות מוצרי החלב המופקים מחלב העז הפכו להיות פופולריים במיוחד, הן מן הסיבה שיש רצון להרחיב ולגוון את שוק מוצרי החלב שנשלט ברובו ע`י מוצרי חלב פרה, והן בגלל ההכרה בתכונות התזונתיות-רפואיות המיוחסות לחלב עזים.

חלב העז
הרכב חלב העזים מושפע מגזע העזים, מתזונתן, מזמן החליבה שלהן ומעונת השנה. הרכב החלב דומה להרכב של חלב הפרה יותר מאשר להרכב של חלב כבשים. חלב הכבשים מכיל כמות יותר גדולה של חומר יבש והוא עשיר יותר בשומן, בחלבון ובמינרלים, ואילו חלב העזים דל בשומן ובחומר יבש. לחלב העזים טעם מיוחד, הוא קל לעיכול יותר מחלב פרה, ומתאים לילדים רכים ולקשישים. בשל הרכבו הוא נצרך ע`י בני אדם האלרגיים לחלב פרה.

חלב עזים מכיל כ- 15 יסודות חיוניים לגוף: חלבון, שומן, פחמימות, מים, אשלגן, זרחן, נתרן, סידן, כלור, גופרית, ברזל, צורן, פלואור, מנגן ויוד, באחוזים מקבילים לתכולתם בגוף האדם.

החלבון שבחלב העזים מספק לגוף האדם את חומצות האמינו הדרושות לו, בצורה הטובה והמאוזנת ביותר. חלב עזים נוח לעיכול משום שהגבן שלו מכיל פתיתים קטנים יותר משאר סוגי החלב וכן כדוריות שומן זעירות ולא גדולות כמו חלב הפרה. בשל תכונות אלה מתעכל חלב עזים תוך 20 דקות( של הכבשה תוך שעה ושל הפרה תוך 3 שעות).שיעור הנתרן הגבוה בחלב העז מרגיע את הקיבה ושיעור הפלואור הגבוה מחזק את השיניים ומקל על הסבל ממחלות ראומטיות. הסידן מסייע בבניין עצמות הגוף, והנתרן ידוע כיסוד השומר על הנעורים. חומצות השומן מסייעות בהפחתת רמת הכולסטרול בדם.

גבינות עיזים
גבינות מחלב צאן היו מאז ומעולם חלק בלתי נפרד מהמטבח הים תיכוני. היום יש אספקה קבועה של גבינות מעולות מחלב כבשים ועזים, שהמקור שלהן ידוע ומבוקר ע`י וטרינר ובמעבדה, והן עומדות בשורה אחת עם הגבינות הטובות בעולם. גבינות הצאן כוללות את הקשקבל, את ה`גליל` עם העורקים הכחולים ואת ה`פרומעז` שטעמו המיוחד של חלב העזים מודגש בה.
במחלבות הקטנות נמצאות גבינות טריות (`לבנות`) במרקמים שונים ובתיבול ובציפוי מגוונים, וגם גבינות אקזוטיות יותר הן כוללות גבינות עובש לבן מסוג `ברי`, `קממבר`, `מרסלן`, `סנט מור`, גבינות כחולות וגבינות בשלות.
משפחת גבינות העזים הצרפתיות כוללת 6 סוגים שונים בעלי שם מקור מוגן ומבוקר, שכל אחד מהם מיוצר באזור אחר. הגבינות שונות זו מזו בגודלן, במרקמן ובטעמן.
גבינות העזים הן מוצר מובהק של תעשייה ביתית, אף כי אחדות מהן מיוצרות כיום בשיטות תעשייתיות. מעריכים שבשנים האחרונות מייצרים בצרפת 36,000 טונות גבינה מחלב עזים, ומתוכן כ- 90% מחלב עזים טהור והיתר מחלב מעורב. הצורות המסורתיות של חריצי הגבינה, גליל ופירמידה, שמורות לגבינות צאן בלבד, והן מכילות 45% שומן. גבינת העזים הטהורה מוצקה ובעלת צורה גיאומטרית מהוקצעת, קרום דק ללא חספוסים ותוך צפוף, שבדרך כלל צבעו לבן. גבינת העזים הטהורה אינה מתרככת, ולעולם אינה נוזלית כמו גבינה רכה מחלב פרות. היא מתקשה באופן אחיד בכל נפחה , תוך ריכוז הארומה.
המייחד את משפחת הגבינות הזאת הוא חלב העזים עצמו ולא אופן ההכנה של הגבינות. הגבינות מיוצרות בשיטות דומות לאלו הנהוגות בייצור גבינה מחלב פרה.
חלב הצאן בארץ
היקף ייצור חלב הצאן בארץ קטן בהשוואה להיקף ייצור חלב פרה, כ- 11 מליון ליטר חלב צאן בשנה בהשוואה לכ- 1.1 מיליארד ליטר חלב פרה בשנה. מגמת הצריכה מושפעת מאירופה ומארה`ב. השוק מוצף מזון תעשייתי מוכן, אבל בו בזמן קיימת מגמה לעבור למזון טבעי בריא, בעל ערך תזונתי רב והמכיל ויטמינים ומינרלים. כזאת היא גבינת הצאן שערכה התזונתי גבוה במיוחד.
אך בעוד באירופה חלה עלייה בצריכת גבינות עזים, בארץ שוק זה נשאר יציב.
לפני למעלה מ 10 שנים גדל ייצור חלב צאן, ללא גידול מקביל בהיקף הצריכה, והממשלה העניקה סובסידיה, אך זו כמעט בוטלה מאז. סבסוד זה השפיע בעיקר על הגדלה ניכרת בצריכת גבינות צאן רכות, מ- 450 טונות לשיא של 790 טונות. עם ביטול הסובסידיה לחלב צאן ירדה הצריכה של הגבינות ובמקביל הצטמצם הייצור. בשנים האחרונות חלה שוב עלייה בהיקף הייצור, הן של חלב העזים והן של חלב הכבשים, וחלק ניכר מהייצור של חלב הצאן מיוצא, בעבור תמורה סבירה. כמו כן גדלה צריכת גבינות הצאן בארץ.
לגבינות הצאן יתרונות וגם חסרונות: טעמן טוב, אך הן נחשבות יקרות. הן נחשבות איכותיות מאוד באירוח, אך יש הנרתעים מן הריח והטעם המיוחדים.

Accessibility
סגור