up למעלה

גמילה מהנקה

בחודשים הראשונים לחייו של התינוק הוא ניזון אך ורק מחלב אם או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות). בתום החודש השישי לחייהם, תינוקות מוכנים להתנסות במזונות נוספים. זה הזמן המתאים להציג בפניהם מזונות מוצקים, במרקם רך וחלק. מתן מזון מוצק בשלבים ראשונים אלה חושף את התינוקות לטעמים ולמרקמים חדשים ושונים אך עדיין אינו מספק להם הזנה מושלמת.

 

מתי לתת לתינוקות חלב פרה?

לאחר גיל שנה, חלב פרה מפוסטר מהווה מרכיב חשוב בתזונת התינוק. אם התינוק אינו יכול לצרוך מוצרים מחלב פרה, יש להמשיך לתת תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), על בסיס חלבון סויה עד גיל שנתיים. ניתן להוסיף חלב פרה מפוסטר (3%) לתפריט התינוק מגיל שנה ועד גיל שנתיים.

כוס חלבחלב פרה דל-שומן (1%), לא מומלץ להזנת תינוקות בשנה השנייה לחיים. כמו כן לא מומלץ להזין תינוקות בחלב עזים או חלב פרה שלא עברו פסטור. מגיל שנה ואילך מומלץ לספק לתינוק כ-400 מ"ל חלב ליום, על מנת להבטיח כמויות נאותות של סידן ורכיבי מזון חשובים אחרים. אם התינוק אינו מעוניין בשתיית חלב, אפשר ורצוי להוסיף חלב למזונות כמו: מרקים, רטבים ורפרפות, וכן ניתן להפוך חלב למילקשייק על ידי תוספת של יוגורט או מחית פרי. לחילופין, אפשר להציע גבינה, יוגורט ומזונות שונים המכילים מרכיבים אלה.

עד גיל שנתיים, לא מומלץ לתת לתינוקות חלב דל שומן מאחר והם זקוקים לתוספת האנרגיה, חומצות שומן חיוניות וויטמין A שמקורם בשומן החלב. ניתן לשלב חלב דל-שומן בתפריט התינוק, בהדרגה, מגיל שנתיים ואילך, אם לתינוק תיאבון תקין והוא אוכל מגוון מזונות מכל קבוצות המזון. עד גיל שנה רצוי לגמול את התינוק משתייה באמצעות בקבוק. לא מומלץ להציע משקאות בבקבוק, במיוחד בין הארוחות ולפני השינה. המלצה זו, תסייע בפיתוח שיניים בריאות והיא חשובה במיוחד אם מוצעים משקאות ממותקים.

 

מתי ניתן להציע לתינוקות גבינה ויוגורט?

מזונות המיועדים לתינוקות ומבוססים על חלב פרה כמו יוגורט בלתי ממותק, גבינה לבנה וגבינת קוטג` ניתן להציע לתינוקות בתקופת הגמילה, החל מגיל תשעה חודשים.

אפשר להוסיף גבינה מגוררת לרטבים, פסטה, תפוחי אדמה, ירקות ודגים או כמילוי לכריכים. גבינה ניתן להוסיף הן למאכלים מתובלים והן למאכלים מתוקים.

 

תינוקות מעל גיל שנה

השנים הראשונות בתקופת הילדות, חיוניות ביותר לבריאות העתידית. מזון ורכיביו הם חומר הגלם העוזר בבניית עצמות ושיניים חזקות, שרירים מוצקים ורקמות גוף בריאות. תזונה נכונה אף מסייעת בהגנה בפני מחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם, סרטן, שבץ מוחי, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.

קיימות שש קבוצות מזון עיקריות: א) קבוצת הלחם; ב) דגנים ומוצרי מאפה; ג) קבוצת הירקות; ד) קבוצת הפירות; ה) קבוצת החלבונים; ו) קבוצת השומנים וקבוצת הממתקים והחטיפים.

את קבוצת החלבונים מחלקים לשתי תת-קבוצות: א) בשר ודגים, קטניות וביצים; ב) חלב ומוצריו.

קבוצת החלב ומוצרי החלב כוללת את כל סוגי החלב הנוזלי. היא מכילה גם גבינות במגוון רחב של סוגים וכן מגוון רחב של סוגי יוגורט. חשוב להגיש לתינוקות בקבוצת גיל זו לפחות 2-3 מנות של מוצרים מקבוצת החלב ביום.

דוגמאות למנת חלב:
כוס חלב
גביע יוגורט
100 גרם גבינה
פרוסת גבינה צהובה
מעדן חלב
כוס משקה שוקו

חלב ממשיך למלא תפקיד חשוב בתזונתו של הילד גם כאשר הוא משלים את גמילתו מהנקה או מהזנה באמצעות בקבוק. לתינוקות שגילם אינו עולה על שנתיים מוטב לתת חלב מלא, מאחר והם זקוקים לתוספת האנרגיה ולויטמין A שמקורם בשומן החלב.

חלב ומוצרי חלב נמנים על המזונות היותר עשירים בסידן (הסידן מעניק לעצמות ולשיניים את חוזקן). מאחר והעצמות צומחות במהירות בשלב זה של החיים, הצורך של הילדים בסידן בגיל זה הוא גבוה מאד ביחס לגודל גופם. שתיים וחצי כוסות חלב מספקות כ-500 מיליגרם סידן, כך שבצריכת כמות זו של חלב (או כמות מקבילה של מוצרי חלב) ילד בן שנתיים, לדוגמא, עשוי לקבל את כל כמות הסידן לה הוא זקוק.

חלב, כמו גם גבינה ויוגורט, מהווים אף מקור בעל ערך רב לאנרגיה וחלבון ומכילים ויטמינים ומינרלים רבים.