מטרה:
הכרות עם מושגים הקשורים ליצור החלב, גידול הפרה, חשיבותם של מוצרי החלב לתזונה בריאה ונכונה, באמצעות פעילות חוויתית ומהנה. |
|
מהלך יום הפעילות:
היום יכלול שלושה חלקים –
|
1. פעילות פתיחה במליאה: הצגת פתיחה של פרה המספרת על חייה ברפת, על החשיבות של חלב לתזונה בריאה ועל סיבת ההתכנסות – חג השבועות הקרב ובא. לאחר מכן מתבצעת חלוקה לקבוצות והסבר על תכנית היום. |
|
|
2. עבודה בקבוצות קטנות לפי תחנות: כל תחנה מתרכזת בנושא אחר שנלמד באופן חוויתי. בהמשך המסמך מפורטות כל ההפעלות. |
|
|
3. פעילות סיכום במליאה: בחלקה הראשון של הפעילות תציג כל קבוצה לפני שאר הילדים את ההצגה והשיר שהכינה. לאחר מכן יתגלה פתרון כתב החידה עם או בלי פרסים לקבוצות הזוכות. לסיום יאכלו הילדים את מה שהכינו בתוספת שקית שוקו לכל ילד ופיתות בטבון או לחמניות. |
|
|
|
לנוחיותכם, לפני כל פעילות רשום המקום, הציוד הדרוש ורמת הפעילות.
באופן כללי הפעילות מותאמת לגילאי בי"ס יסודי, כאשר חלק מהפעילויות מתאימות לכל הכיתות וחלקן מותאמות לשכבה צעירה – כיתות א' ב' ג', או לשכבה בוגרת – כיתות ד' ה' ו'.
|
|
חידות חלב (תפזורת וחידות) |
|
|
פעילות מס' 1: יצור מעדן חלב |
|
|
פעילות מס' 2: מה נוצר ממה |
|
|
פעילות מס' 3: הכנת מוצר חלב |
|
|
פעילות מס' 4: תאריך אחרון לשיווק |
|
|
פעילות מס' 5: הכנת כריכי גבינה צבעוניים |
|
|
פעילות מס' 6: הכנת ירקות ממולאים בממרח גבינה |
|
|
פעילות מס' 7: הכנת חמאה ואשל |
|
|
פעילות מס' 8: תחנת טעימות |
|
|
פעילות מס' 9: הסבר פתגמים והצגתם לפני הכיתה |
|
|
פעילות מס' 11: למה אוכלים מוצרי חלב בחג השבועות |
|
|
פעילות מס' 13: חלב ובריאות |
|
|
|
פעילות מס' 1: יצור מעדן חלב
מתאים לכיתות הבוגרות |
כיתה |
חומר רקע, כרטיס מידע. |
מהו המגון, מהו פסטור, תהליך החלב מהפרה ועד מחלקת היצור. |
|
|
מה לפני מה אחרי:
סדרו את שלבי יצור בסדר הנכון. רשמו את המספר המתאים ליד כל אחד משלבי היצור.
• מילוי חלב בקרטונים או שקיות
• המגון החלב
• בדיקת איכות החלב במעבדה.
• חליבת הפרות.
• החלב מוזרם למכל קירור שברפת.
• מכלית קירור שואבת את החלב ומובילה אותו למחלבה.
• משלוח החלב ומוצריו לחנויות.
• החלב מוזרם למיכלי קירור גדולים.
• קבלת חלב מהרפת.
• החלב עובר תהליך פסטור.
• החלב עובר למחלקת היצור.
|
|
פעילות מס' 2: מה נוצר ממה
מתאים לכל הכיתות |
כיתה |
דפי עבודה וכלי כתיבה |
מהו פסטור |
|
|
מתחו קו בין השם שבטור א' להסבר שלו שנמצא בטור ב'
חלב גולמי |
• |
גבינה לבנה רכה במיוחד |
חלב מפוסטר |
• |
שמנת שהוקצפה |
חלב מורתח י |
• |
חלב שחולם עד 100 מעלות |
גבינה מעודנת |
• |
חלב שחומם עד 72 מעלות וקורר מיד |
קצפת |
• |
חלב שנחלב זה עתה מהפרה |
|
|
פעילות מס' 3: הכנת מוצר חלב
מתאים לכל הכיתות |
כיתה |
יוגורט, אשל או גבינה לבנה, סוכר, שוקו, תמצית וניל, תמצית רום, שקדים, חלבה, וחומרים אחרים כיד הדמיון מהם ניתן ליצור מעדן חלב. וכן קעריות וכפיות. |
שמירה על היגיינה |
|
|
התרגיל: הכנת מעדן גבינה מהחומרים המצויים, לפי בחירתכם.
שלבי העבודה:
1. תכננו את שלבי הכנת המוצר וכתבו אותם.
2. האם שמרתם על הניקיון במהלך ההכנה? כיצד?
3. האם המוצר שיצרתם הוא מוצר טוב? הסבירו מדוע.
4. תנו לילדים מקבוצות אחרות לטעום וכתבו מה אמרו לכם על המעדן.
|
|
פעילות מס' 4: תאריך אחרון לשיווק
מתאים לשכבה בוגרת |
מטבח עם מקרר |
מוצרי אוכל שונים: שזקוקים לקירור ושלא זקוקים כגון: קמח, עוגיות, לחם, ממרח שוקולד, ריבה, חלב, דברי חלב. |
תאריך אחרון לשיווק |
|
|
תרגיל: בדקו את התאריך המצוין על 10 אריזות שונות של מוצרי מאכל הנמצאים במקרר ומחוץ לו, ומלאו את הטבלה:
|
– מה אורך חיי המדף של כל מוצר? |
|
|
– למה לדעתכם אסור לאכול את המוצר לאחר שפג תקפו? |
|
|
|
פעילות מס' 5: הכנת כריכי גבינה צבעוניים
מתאים לכל הכיתות |
כיתה (רצוי עם כיור) |
מפורט בכרטיס. |
שמירה על היגיינה |
|
|
החומרים:
• 2-1 גביע גבינה לבנה
• פרוסות לחם או קרקרים
• עלי פטרוסילינון
• בצל ירוק
• פפריקה
• קטשופ
• חרדל
• ביצה קשה
• ירקות טריים: עגבניה, מלפפון, גמבה, זיתים
• סוכר
• תרכיז פטל
• תמצית וניל
|
|
כלי העבודה:
• כפית לערבוב
• סכין למריחה
• סכין חיתוך +קרש חיתוך
• צלחות או מגשים להגשת הכריכים
|
|
ממרח גבינה ירוק:
ניקח שתי כפות גבינה ונוסיף לה כחצי כפית פפריקה או חצי כף קטשופ. |
|
ממרח גבינה אדום:
ניקח שתי כפות גבינה ונוסיף לה כחצי כפית פפריקה או חצי כף קטשופ. |
|
ממרח גבינה צהוב:
ניקח שתי כפות גבינה ונוסיף לה חצי כפית חרדל וחלמון (החלק הצהוב) של ביצה קשה מגורר או מעוך. |
|
ממרח גבינה צבעוני:
ניקח שתי כפות גבינה ונוסיף להן קוביות קטנות מאוד של ירקות טריים – חתיכת עגבניה, חתיכת מלפפון, חתיכת גמבה, כמה זיתים. |
|
ממרח גבינה ורוד ומתוק
מערבבים ביחד:
½ גביע גבינה לבנה
1 כף סוכר
½ כפית תמצית וניל
1 כף תרכיז פטל
|
|
|
פעילות מס' 6: הכנת ירקות ממולאים בממרח גבינה
מתאים לשכבה בוגרת |
כיתה |
רשום מפורט בכרטיס. |
שמירה על היגיינה |
|
|
החומרים:
• 2 עגבניות מוצקות (קשות) בגודל בינוני
• 2 פלפלים ירוקים בגודל בינוני
• 4 זיתים
• 1 קופסת גבינה לבנה
• 2 כפות שמנת חמוצה
• 1 בצל ירוק
• רבע כפית מלח
• חצי כפית פפריקה
• 4 עלי פטרוסילינון
|
|
הציוד והכלים הדרושים:
• קרש חיתוך
• מגבת ידיים או מגבות נייר
• מזלג
• כפית
• סכין לחיתוך
• 1 קערית
• 1 קערה
• צלחת להכנה
• צלחת להגשה
• קערה בינונית עם מים (אם אין כיור בכיתה)
|
|
אופן ההכנה:
1) חתכו את החלק העליון של העגבנייה סמוך לעוקץ
2) הוציאו בכפית את פנים העגבנייה ושימו בקערה, מעכו במזלג.
3) חתכו את הבצל הירוק ושימו בקערית.
4) לקערה עם העגבניות המעוכות הוסיפו את הגבינה, את השמנת החמוצה, את המלח ואת הפפריקה. ערבבו היטב.
5) חתכו את הפלפל לשניים לאורך. הוציאו את העוקץ ואת הגרעינים. והניחו ליד העגבניות ה"ריקות".
6) בעזרת כפית מלאו את העגבניות והפלפלים בתערובת שהכנתם בקערה.
7) סדרו את הירקות הממולאים על המגש, וקשטו בזית את העגבניות הממולאות ואת הפלפלים בעלי פטרוסילינון.
8) פנו את הכלים ואת האשפה, נקו את השולחן.
בתאבון! |
|
פעילות מס' 7: הכנת חמאה ואשל
מתאים לכל הכיתות |
כיתה |
חלב, כוס וכפית לכל משתתף, לימון, שמנת ומיכל זכוכית ריק. |
שמירה על היגיינה, איך מיצרים מוצרי חלב. |
|
|
הכנת אשל
אשל הוא חלב שהחמיץ. על מנת ללמוד ולהבין איך מתרחש התהליך, אנו נאיץ את תהליך ההחמצה. |
|
החומרים הדרושים:
• כוסות
• כפיות לבחישה
• חלב
• מיץ לימון
מזגו לכוס מעט חלב, טפטפו לתוכה מעט מיץ לימון, בחשו היטב והניחו על יד אדן החלון למשך כשעה. טעמו את מיץ הלימון. חמיצותו של הלימון היא הגורמת לתהליך ההחמצה.
לאחר שעה תוכלו לטעום " אינסטנט אשל".
(ניתן גם להביא מוצר חלב מוכן ולאכול אותו, מכיוון שהמוצר הביתי לא בהכרח יהיה מעורר תיאבון).
|
|
הכנת חמאה:
בינתיים עד שהאשל יהיה מוכן נכין חמאה משמנת מתוקה. |
|
החומרים:
• שקית שמנת מתוקה
• כלי זכוכית נקי וריק
• לחם וסכין מריחה לטעימת החמאה
הכניסו שמנת מתוקה לתוך כלי זכוכית סגור ונערו חזק עד שתתקבל חמאה. |
|
פעילות מס' 8: תחנת טעימות
מתאים לכל הכיתות, אך יש לשים לב להערה המצוינת ב *, ולהתאים את המוצרים והפעילות לרמת הילדים. |
כיתה |
|
|
ציוד דרוש:
• צלוחיות עם מוצרי חלב שונים
• כפיות חד פעמיות לטעימה
• בד לכיסוי העיניים
|
|
מוצרי החלב:
ריבועי גבינה צפתית
ריבועי גבינה צהובה
ריבועי גבינה מלוחה
גבינה לבנה
גבינת קוטג'
יוגורט
אשל
לבנה
מעדן חלב מתוק
|
|
אופן הפעילות:
התחלקו לזוגות. בן זוג אחד יעצום את עיניו של בן הזוג השני בעזרת בד.
לאחר אותו בן זוג ימלא בטבלה את הטור של סדר הטעימות של המוצרים השונים.
הוא יגיש לבן זוגו לפה טעימות ממוצרי החלב השונים, כאשר לפני כל מוצר יגיד את מספרו הסידורי.
עצום העיניים צריך להגיד בקול רם מה הניחוש שלו, מה הטעם (חמוץ, מתוק, מלוח) ומה הטקסטורה (קשה, רך, חלק, עם גושים, נוזלי, מוצק וכד'). הילד שעיניו פקוחות, ימלא את הטבלה בהתאם לניחושים של הטועם
בסיום בדקו כמה הצלחות היו לטועם.
התחלפו בתפקידים. בן הזוג שטעם, יהיה המגיש וישנה את סדר מוצרי החלב לטעימות.
|
|
טבלת טעימות
שם המוצר |
מה המירקם? |
איזה טעם? |
ניחוש: מה המוצר ? |
גבינה צפתית |
* |
* |
* |
גבינה מלוחה |
* |
* |
* |
יוגורט |
* |
* |
* |
קוטג' |
* |
* |
* |
אשל |
* |
* |
* |
גבינה צהובה |
* |
* |
* |
הערה למורה: פעילות זו מתאימה לכל הגילאים, אך יש לשנות את המוצרים אותם טועמים הילדים. בשכבה הצעירה, יהיו פחות מוצרים עם הבדלים מובהקים יותר כגון הבדלי טעם (מתוק, מלוח) והבדלי טקסטורה. יש אפשרות גם לוותר על מילוי הטבלה. לשכבה הבוגרת יהיו יותר מוצרים והאבחנה תהיה מבוססת בעיקר על דקויות. כגון אבחנה בין מעדני חלב שונים, אבחנה בין גבינה במליחות עדינה לגבינה מלוחה מאוד וכדומה. |
|
פעילות מס' 9: הסבר פתגמים והצגתם לפני הכיתה
מתאים לכל הכיתות, שימו לב לגרסאות השונות המותאמות לשתי השכבות. |
כיתה או חדר דרמה אם קיים. |
רצוי לדאוג לתחפושות |
קיימים ביטויים רבים הקשורים למילה חלב. הנה אחדים מהם:
|
|
גרסה לשכבה הבוגרת:
1. האם אתם יכולים לשער מה כוונת כל אחד מהביטויים?
2. לאחר שגיליתם, בחרו שני פתגמים והכינו הצגה שתסביר אותם, אותה תציגו בפני הכיתה.
|
|
|
פעילות מס' 11: למה אוכלים מוצרי חלב בחג השבועות
מתאים לשכבה הבוגרת |
כיתה |
כלי כתיבה |
מדוע אוכלים מוצרי חלב בחג השבועות |
|
|
הפעילות:
קראו את דף המידע. בדף 5 סיבות לאכילת מוצרי חלב בחג השבועות. כתבו סיפור על בני ישראל בתקופת יציאת מצרים שישלב את כל חמשת הסיבות. |
|
פעילות מס' 13: חלב ובריאות
מתאים לשכבה בוגרת |
כיתה |
הסיפור, דפים וכלי כתיבה. |
מהו חלב, חלב לבריאות. |
|
|
לפניכם התחלה של סיפור. קראו והמציאו יחד את המשך הסיפור. המחיזו את הסיפור כולו והתאמנו להציגו לפני כל הילדים. |
|
הרופא הקוסם
היה היה רופא שניחן בכוחות קסם. הרופא מסוגל היה לחזות את העתיד ולדעת מי יגיע אליו לטיפול בעתיד. הרופא מגלה כי בעתיד יגיעו אליו לטיפול רפואי האנשים הבאים:
יוסי – ילד ששיניו לא התפתחות כמו שצריך.
הלל – איש זקן שנפל ושבר את גופו במספר מקומות כי עצמותיו היו חלשות.
סיגלית אשה בהריון – שבאה להתיעץ מה היא צריכה לאכול כדי שתינוקה יתפתח בריא וחזק.
יהודה – כדורגלן בליגה לאומית שמתאמן שעות רבות ביום ומתלונן על כאב בעצמותיו עקב המאמץ הפיזי והעומס שבו צריכות עצמותיו לעמוד.
הרופא מחליט לשלוח גמד קוסם שיכנס לחלומותיהם של האנשים וינחה אותם איך לשנות את תזונתם בתקווה שתזונה נכונה תשפר את בריאותם ואולי תוכל למנוע את הצורך בטיפול רפואי.
הערה חשובה
|
: מובן שתזונה נכונה אינה תחליף לטיפול רפואי. יחד עם זאת, הקפדה על אכילה מאוזנת של כל אבות המזון יחד עם פעילות גופנית מתאימה, חשובה מאוד לשמירה על בריאות תקינה וטובה. |
|
|
|
שאלה:
מה לדעתכם יכול לעזור לכל אחד מהחולים בעתיד להימנע מהצורך בטיפול רפואי?
רמז: קשור בתזונה נכונה.
|
|
המשך הסיפור:
הרופא מחליט לשלוח גמד קוסם שיכנס לחלומותיהם של האנשים וינחה אותם איך לשנות את תזונתם כך שיהיו בריאים ולא יצטרכו לבוא אליו לטיפול. הגמד הקוסם יסביר להם למה
חשוב שכל אחד מהם יאכל אוכל בריא ושפע של מוצרי חלב, בתקווה למנוע את הפגיעה בעתיד ואולי אף את הביקור אצל הרופא.
כתבו מה יגיד הגמד לכל אחד מהחולים העתידיים.
|
לילד יוסי: |
|
|
להלל – איש זקן: |
|
|
לסיגלית – אשה בהריון: |
|
|
ליהודה – שחקן כדורגל: |
|
|
|