מהי רפת ומה יש בה?
המבנה שבו גרות הפרות נקרא רפת. לרפת שני חלקים: מכון החליבה והסככות. במכון החליבה חולבים את הפרות, בסככות, הפרות רובצות, אוכלות ושותות.
מכון החליבה הוא המקום שהפרות נחלבות. כשמגיע זמן החליבה באות הפרות למכון, בשורה והרפתן חולב אותן.
החליבה בעבר התבצעה החליבה בידיים. הרפתן היה יושב למרגלות הפרה, דלי בין רגליו, וחולב. היום החליבה נעשית במכונות משוכללות שפועלות על חשמל. למכונה יש "גביעים" עשויים גומי. את הגביעים מרכיבים על עטין הפרה והם "יונקים" את החלב. משם מוזרם החלב מיד דרך צנורות למיכל קרור, שלא יתקלקל.
הסככות הן המקום שבו הפרות נמצאות רוב הזמן. שם הן אוכלות, שותות ורובצות למנוחה.
כדי שהפרות יתנו שפע של חלב צריך "לפנק" אותן ולספק להן תנאי מחיה טובים ונוחים. הסככות הן מרווחות, מאווררות ונקיות. הן בנויות על עמודים גבוהים כדי שאויר רב יוכל להיכנס אליהן. יש סככות משכללות שמותקן בהן גג חשמלי שנפתח ונסגר – כאשר יורד גשם הגג נסגר, וכאשר מזג האויר נאה הוא נפתח. כדי לשמור את נקיון הסככות ולמנע מחלות גורפים את הזבל ש"מיצרות" הפרות בעזרת מכונה מיוחדת. בקיץ, הפרות סובלות מהחם הכבד, ולכן מותקנים בסככות מאוררים גדולים וממטרות שמתיזות על הפרות, מדי כמה דקות, זרמי ממים דקים, כעין ערפל.
תעודת זהות לכל פרה – בכל פרה מותקן מחשב שבו נרשמים הפרטים של כל פרה ופרה – מתי נולדה, מתי המליטה, כמה חלב הניבה ואילו טפולים וחסונים קיבלה? לכל פרה יש מספר זהוי. הרפתן מקיש במחשב את מספר הזהוי ומקבל את כל המידע הנחוץ לו.
קופת חולים של הפרות – ראשית, יש לרפתן נסיון והיכרות אישית עם הפרות. מבט בעיניים של הפרה יכול לרמז על מצבה.
כדי לעקוב אחר בריאותן של הפרות מגיע לרפת, מדי כמה ימים, הוטרינר (רופא המטפל בבעלי חיים). הוטרינר מביא את כל הציוד הדרוש לו לטפול בפרות: מכשירי בדיקה, מזרקים, תרופות וחסונים נגד מחלות. הוא מזריק לפרות חסונים ונותן להן תרופות כשהן חולות.
מה קורה כשהפרה בהריון? הריון של פרה נמשך תשעה חודשים. כשהיא בחודש השביעי להריונה, מפסיקים לחלוב אותה. לאחר ההמלטה היא חוזרת לחליבה.
מה הפרות אוכלות? כדי שהפרות יהיו בריאות וחזקות, וכדי שהחלב שלהן יהיה עשיר בסידן, בשומן ובויטמינים – חשוב שהמזון שהן מקבלות יכיל את כל מרכיבי המזון החשובים.
ממה מרכב המזון של הפרות? מסוגים שונים של גרעינים כמו: חיטה, שבלת שועל, גרעיני סויה, תירס וחמניות וכן מקליפות פרי הדר, מקש ומתחמיץ. למזון מוסיפים גם ויטמינים חשובים.
מהו תחמיץ? ירק טרי שקוצרים בשדה ומאחסנים בבורות גדולים העשויים בטון. את הבורות מכסים ביריעות פלסטיק עבות. לאחר זמן מה, הירק תוסס ומחמיץ – תהליך ששומר את הירק זמן רב. ששומר את הירק זמן רב.
מרכז מזון – את המזון של הפרות מכינים במרוכז מזון. במרכז מזון. במרכז המזון יש מערבלים גדולים שלתוכם יוצקים את כל מרכיבי המזון ומערבלים. המזון הזה נקרא בליל. את הבליל מתכנן, בעזרת מחשב, תזונאי (ממחה לתזונה) שעובד במרכז מזון.
ממרכז המזון אל הפרה – מדי בוקר מגיע הרפתן, בעגלה רתומה לטרקטור, למרכז המזון. המערבל הגדול שבמרכז המזון שופך לעגלה את כמות הבליל הדרושה לפרות. את הבליל מחלקים לפרות פעם אחת ביום, בכמות שמספיקה לבן לכל היום, והפרה אוכלת ממנו כמה ומתי שהיא רוצה.
הידעתם? יִשְׂרָאֵל נִמְצֵאת בַּמָּקוֹם הָרִאשׁוֹן בָּעוֹלָם בִּתְנוּבַת הֶחָלָב לְפָרָה.
הַפָּרָה הַיִּשְׂרְאֵלִית מְנִיבָה כ-35 לִיטֶר (כְּ-170 כּוֹסוֹת) חָלָב לְיוֹם – כַּמּוּת הֶחָלָב הַגְּבוֹהָה בְּיוֹתֵר בָּעוֹלָם!