סידן (Calcium) הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף האדם והוא חיוני לתפקודים רבים בגוף: למערכת קרישת הדם, להעברה העצבית, לכיווץ השרירים ולכיווץ והרפייה של כלי הדם. 99% מהסידן בגוף נמצאים בעצמות ובשיניים שבהן הוא משמש מרכיב עיקרי בבנייה ובחיזוק. האחוז הנותר נמצא בדם, בנוזלי הגוף וברקמות הרכות, וריכוזו נשמר קבוע באמצעות ויסות הורמונלי.
חלב ומוצריו מספקים בתזונה המערבית קרוב ל-70% מהסידן. יתר הסידן מגיע בעיקר מירקות עליים, פירות יבשים, טחינה ומוצרי סויה, ואחוזים בודדים מגיעים ממי השתייה, כולל מי ברז ומים מינרלים. תכולת הסידן הגבוהה בחלב ומוצריו יחד עם העובדה שהם מספקים סידן עם ספיגה מובטחת ומתמשכת ממצבות את החלב ומוצריו כמקור מצוין לסידן. לרכיבים תזונתיים בחלב יש השפעה מיטיבה, לא רק על ספיגת הסידן, אלא גם על תהליכים מתמשכים של בניית העצם.
חוסר כרוני בסידן, בעיקר בשל צריכה לא מספקת בתזונה, הוא הגורם המרכזי למסת עצם נמוכה ולאוסטיאופורוזיס. צריכה מספקת של סידן יכולה לעזור בהשגת מסת עצם מרבית בגיל ההתבגרות ובהפחתת הסיכון לשברים בנשים לאחר הפסקת הווסת.
ספיגת הסידן בגוף נמוכה יחסית – היא מושפעת ממצבים פיזיולוגיים ומנוכחות רכיבי מזון שונים, ולא קל להשיג את הכמות הדרושה מהתזונה. לפיכך קיימת חשיבות רבה לא רק לכמות הסידן הקיימת במזון, אלא גם למידת הזמינות הביולוגית שלו.
סידן הוא יסוד ממשפחת המתכות האלקליות העפרוריות. סמלו הכימי Ca ומספרו האטומי 20.