מזון שערכו התזונתי העיקרי נובע מהחומר הצמחי (עלים, גבעולים, פרחים), כגון מרעה, שחת ותחמיץ. מזון גס מתאפיין בתכולת גבוהה של סיבים תזונתיים. המזון הגס מתעכל היטב, אך הוא דל יחסית בחומצות אמינו המרכיבות את החלבונים. מחסור בחלבונים במזון מתבטא בין השאר במחסור חלבונים בחלב. ניתן להשלים את המחסור על ידי מזון איכותי עשיר בחלבונים, כמו גרעינים וכדומה, שהוא יקר יותר. עם זאת, עודף חלבונים אינו מעלה את רמת החלבונים בחלב אלא מזיק לפרה מחד ומעלה את ההוצאות מאידך. יש לבדוק את התועלת בהוספת חלבונים למזון הפרה.