שמנת, או שמנת מתוקה, היא מוצר חלב שמשמש לבישול או להקצפה. השמנת מיוצרת על ידי הפרדת השכבה העשירה ביותר בשומן מהחלב, שבאופן טבעי צפה למעלה זמן קצר לאחר החליבה.
אחוזי השומן בשמנת נעים בין 10% ל-50% ויותר. ככל שאחוז השומן גבוה יותר כך השמנת יציבה יותר ונוטה "להתפרק" בבישול פחות. כאשר המתכון דורש ערבוב של שמנת לתוך נוזל רותח משתמשים לרוב בשמנת שבה לפחות 30% שומן, כדי למנוע את היפרדותה לחלב ושומן. בשמנת המתוקה בישראל 42%-10% שומן.
שמנת שבה 30% שומן או יותר ניתן להפוך לקצפת – ערבוב אוויר לתוך השמנת גורם לה להכפיל את נפחה כי בועות האוויר נלכדות בין חלקיקי השומן.