up למעלה

פִּסְטוּר

תהליך הפִסטור קרוי על שמו של לואי פסטר, מדען צרפתי שנחשב לאבי המיקרוביולוגיה והיה זה שפיתח את החיסון הפעיל הראשון בעולם. בתהליך הפסטור מחומם במהירות נוזל, דוגמת חלב, כמעט עד נקודת הרתיחה (בדרך כלל 73 מעלות צלזיוס), ואז מקורר במהירות. מטרת התהליך להשמיד נגיפים ואורגניזמים מזיקים, דוגמת חיידקים, פרוטוזואה ופטריות, מבלי לפגוע בטעמו של הנוזל או בערכו התזונתי. התהליך מאריך את חיי המדף של הנוזל. בישראל חלה חובת פיסטור על כל חלב המשווק בידי המחלבות.