up למעלה

מַרְגָּרִינָה

מקור שמה של המרגרינה הוא במילה היוונית “margaron” שמשמעותה פנינה, וזאת בשל צורת המשקעים הכדוריים של חומצת השומן שבה.
מרגרינה היא מוצר מזון מעובד, על בסיס שמן צמחי, שפותח כתחליף לחמאה עקב מחסור בחמאה בתחילת המאה ה-20. את המרגרינה המציא הכימאי הצרפתי היפוליט מורי, כמענה לאתגר שהציב נפוליאון השלישי, למצוא תחליף זול וזמין לחמאה.

המוצר היה פופולרי יותר לאחר מלחמת העולם השנייה, בעיקר בזכות מחירו הנמוך ביחס לחמאה. בישראל, בשל חוקי הכשרות, יש שימוש רב במרגרינה כתחליף לחמאה, בתבשילים ובקינוחים.

המרגרינה מיוצרת משומן צמחי שאינו מכיל כולסטרול (כולסטרול מצוי רק במזונות מהחי). השמן הצמחי מכיל לרוב חומצות שומן בלתי רוויות ומעט שומן רווי, אך בתהליך ההידרוגנציה (מימנון), שהופך את השמן מנוזל למוצק, נוצרות חומצות שומן טרנס וחומצות שומן רווי.
לחומצות שומן טרנס השפעה שלילית על שומני הדם: הן מעלות את ריכוזי הכולסטרול הרע (LDL), מורידות את רמות הכולסטרול הטוב (HDL) וקשורות לעלייה בסיכון לחלות במחלות לב.

מומלץ להמעיט ככל הניתן בצריכת חומצות שומן טרנס. ככל שהמרגרינה קשה יותר כך היא מכילה יותר שומן רווי ושומן טרנס. היום קיימות מרגרינות שמכילות פחות שומן טרנס מבעבר, וכאלה שאינן מכילות שומן טרנס בכלל.

ערכים תזונתיים ל-100 גרם מרגרינה: כ-740 קלוריות, כ-80% שומן, כ-20% שומן רווי.

Accessibility
סגור