חמאה היא מוצר חלב שמופק בתהליך חיבוץ של שמנת או חלב. החמאה משמשת למריחה, לטיגון, לאפייה ולתיבול, ונחשבת למצרך מזון בסיסי ברחבי העולם.
החמאה המסחרית מכילה כ-80% שומן ו-15% מים; חמאה שנעשית בצורה מסורתית מכילה בדרך כלל פחות שומן ויותר מים.
חמאה מכילה מעט מאוד לקטוז, ולכן היא מתאימה לאנשים עם אי-סבילות ללקטוז. כן היא מכילה שומן רווי וכולסטרול, הקשורים לרמות גבוהות של כולסטרול בדם ולסיכון למחלות לב וכלי דם, ולכן מומלץ להגביל את צריכתה.