פֶטָה היא גבינת קום במי מלח. נהוג להכינה מחלב עזים או כבשים או משילוב של שניהם. מקורה ביוון והיא פופולרית שם מאוד, אך אהודה גם על הבולגרים והטורקים.
הגבינה מומלחת ומשומרת בתמיסה של מים ומלח למספר חודשים, כשהנוזל בתמיסה יכול להיות פשוט מים מפוסטרים (למטרת מניעת חיידקים) או מי גבינה. מי הגבינה, שנשארים בתום תהליך הכנת הגבן, שמנוניים יותר מטבעם; עם זאת, שימוש בהם להכנת הפטה הופך את הגבינה לנימוחה ומתפוררת יותר במרקמה. כמות המלח בגבינה מהווה 12-10 אחוז מהתערובת, לפי מדד צפיפות בומה.