מה הקשר בין חלב לקטגורית תחליפי חלב? חלב סויה, חלב שקדים, חלב אורז, חלב קוקוס וחלב שיבולת שועל ועוד ועוד.
תחליפי חלב שונים קיימים בשוק, אשר משמשים בין השאר את אלו המעדיפים שלא לצרוך מוצרי חלב, או לגוון את צריכתו עם מוצרים נוספים. התחליפים הבולטים ביותר כוללים: חלב סויה, חלב שקדים, חלב אורז, חלב קוקוס וחלב שיבולת שועל.
במסגרת המודעות לצריכה תזונתית נבונה, כדאי לדעת ממה מורכבים התחליפים השונים. ראשית חשוב להבין כי למרות שהתחליפים השונים מוכרים לעיתים בשם "חלב", הגדרה זו אינה מדויקת. זאת מאחר וחלב מתייחס לנוזל המופק מבלוטת החלב של נקבת היונק. המונח המתאים יותר למוצרים אלו הינו " משקה".
חלב שקדים מיוצר על ידי מספר חברות שונות וקיים מגוון בשוק אך לרוב חלב שקדים יכיל: מים, שקדים ממקורות שונים ( טחונים/ מחית ועוד) וכן סוכר או ממתיק מלאכותי. כמות החלבון הקיימת בכוס משקה חלב שקדים הינה קטנה מאוד עד לא קיימת, וכמות הפחמימות משתנה מאוד בהתאם למוצר. לעיתים מוספים גם ויטמינים שונים, חומרי טעם וריח ותוספות נוספות מהתעשייה.
חלב אורז יכיל לרוב תערובת של מים, אורז, שמן חמניות ומלח. גם כאן ניתן למצוא בחלק מהמוצרים רשימה של מייצבים, מתחלבים ומווסתי חומציות. יש לתת את הדעת גם לכך שאורז ידוע כמכיל את המינרל ארסן אשר ידוע כמסרטן. מאחר ולאורז היכולת לינוק ארסן מן הקרקע בכמות גבוהה יחסית, יש להתייחס להמלצות משרד הבריאות בנושא, לגבי צמצום צריכת ארסן, באוכלוסיות חלשות (תינוקות,פעוטות ונשים הרות) ובכלל האוכלוסייה.
קיים מגוון בשוק אך לרוב חלב סויה יכיל מים בשילוב פולי סויה כאשר לעיתים יתווספו חומרים נוספים המרמזים על כמות העיבוד שהמוצר עבר בתעשייה. בניגוד לקודמו דווקא מכיל חלבון בכמות נאה (3-4 גרם בכוס), פחמימות בכמות משתנה ובחלק מהמוצרים יהיו גם סידן וויטמינים.
גם כאן קיים מגוון, וישנן אפשרויות שונות להשיג את המוצר עם כמויות משתנות של סוכר. על פי רוב תכולתו תהיה מים בשילוב נוזל קוקוס, יחד עם עוד מרכיבים רבים אשר מוספים בתעשייה: מייצבים, מתחלבים, חומרי טעם וריח, מלח וויטמינים שונים. המשקה אינו מכיל חלבון וכמות הפחמימות והויטמינים שבו בכמות משתנה ממוצר למוצר.
מכיל מים, שיבולת שועל, שמן המופק מחמניות ומלח. בסוגים שונים ניתן למצוא גם תוספת של סיבים, סוכר,ויטמינים וחומרים מייצבים. כמות החלבון שואפת לאפס, פחמימות בכמות גדולה יחסית (8-9 גרם בכוס), עקב המקור ממנו מופק המשקה- דגנים.