תעשיות חלב הפרה ומוצריו, ומרכיבי חלב הפרה שעבר תסיסה ע"י חיידקים ידידותיים, מתחדשות כל הזמן ומעשירות את הידע בשפע מרכיבים ביו-אקטיביים שנחשבים היום למקדמי בריאות, הן במישור המניעתי והן במישור הטיפולי. חלק מהמרכיבים האלה נחשבים גם מרכיבים פונקציונליים, עם הבנת דרך פעולתם והשפעתם. במקביל, הידע על מחלות אוטואימוניות בכלל, ודגנת (צליאק) בפרט, מעמיק והולך. הבנת התהליכים הפתופיזיולוגיים – של איך גופנו מאבד סבילות לחלבונים עיקריים של חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל, ותוקף את המעי הדק ואף אברים אחרים – היא נדבך חשוב לתכנון אסטרטגיות עתידיות לטיפול במחלה. מתברר שמרכיבי החלב, תוצרתו והפקטורים שנוצרים תוך כדי תסיסתו, יכולים למנוע ולעצור היבטים רבים הלוקים בחסר, תוך כדי התפתחות מחלת הדגנת, ואף לטפל במחלה.
הסקירה מגשרת בין המרכיבים הביו-אקטיביים בחלב ותוצרתו ובין האנומליות המושרות תוך התפתחות מחלת הדגנת. התקווה היא כי במקביל לכלכלה ללא גלוטן,
יעשירו הרגישים לגלוטן את מזונם בחלב ומוצריו, וייצמדו להמלצות פירמידת המזון בנושא "3 מנות חלב ומוצריו ליום", למען בריאותם.