up למעלה

מה זה תסמונת מטבולית?

 ואיך חלב מציל את המצב

איתמר ישועה דיאטן קליני ויועץ למועצת החלב

מספר מחקרים מהעת האחרונה מצביעים על כך שצריכת מוצרי חלב 

קשורה לירידה בסיכון להתפתחות של תסמונת מטבולית.

 

מה זה בכלל תסמונת מטבולית?

תסמונת מטבולית, הידועה גם כתסמונת X, היא צירוף של מספר הפרעות מטבוליות.

מי שהוגדר כלוקה בתסמונת המטבולית סיכוייו לחלות בסכרת סוג- 2 ומחלת לב גדלים.

בשביל להגדיר אדם כלוקה בתסמונת מטבולית יש צורך בשלושה סימפטומים מתוך הנ"ל:

היקף מותניים: בגברים 102 ס"מ או יותר, בנשים 88 ס"מ או יותר.

טריגלצרידים (שומנים בדם): גבוהים או שווים ל-150 מ"ג/ד"ל או מי שמטופל בתרופות לטריגלצרידים גבוהים.

HDL ("הכולסטרול הטוב"): נמוך מ-40 בגברים, נמוך מ- 50 בנשים.

לחץ דם: גבוה מ- 130 סיסטולי או גבוה מ- 85 דיאסטולי.

גלוקוז בדם: גבוה מ-100 מ"ג/ד"ל או תחת טיפול תרופתי להורדת הסוכר בדם.

 

אז מה אומרים המחקרים?1,2

במטא אנליזה משנת 2015 שסקרה 8 מחקרים שונים שיחד כללו מעל ל-30,000 משתתפים 

נמצא כי הנחקרים שנכללו בקטגוריה של צריכת כמות גבוהה של מוצרי חלב, 

הסיכון שלהם ללקות בתסמונת המטבולית ירד ב- 15%.

צריכת חלב נוזלי נמצאה כמפחיתה סיכון ב- 24%, וצריכה של גבינות מובילה להפחתה של 19% 

בסיכון ללקות בתסמונת מטבולית.

בנוסף המחקר הצביע על כך שכל תוספת של מנת חלב ביום (לדוג' כוס חלב או גביע יוגורט)

לתפריט, מפחיתה את הסיכון ללקות בתסמונת מטבולית ב-12%.

 

בניתוח מחקרים נוסף שכלל 7 מחקרים עם כמות כוללת של כ-10,000 משתתפים בגילאי 35-74

נמצא כי מוצרי חלב מלא דוגמת חמאה ויוגורט היו קשורים לסיכון מופחת לתסמונת המטבולית.

הסיכון לתסמונת ירד עם כל תוספת של מנת מוצרי חלב ביום.

מטרתו של ניתוח המחקרים הזה הייתה לבדוק את ההשפעה של צריכת מוצרי חלב עם אחוזי שומן 

שונים, על הירידה בסיכון ללקות בתסמונת המטבולית.

 

על יוגורט ותסמונת מטבולית3

במחקר ספרדי שעקב אחר למעלה מ-8,000 משתתפים במשך 6 שנים נמצא כי צריכה של יוגורט

וספציפית יוגורט שאינו מופחת שומן, מורידה את הסיכון לתסמונת מטבולית ב-15%. 

בנוסף נמצא במחקר כי שילוב של יוגורט עם פירות קשורה לסיכון מופחת ללקות בתסמונת המטבולית.

 

אבל למה?

חוקרים העלו במהלך השנים מספר השערות לתהליכים הפזיולוגיים בעקבותם 

צריכת מוצרי החלב מפחיתה את הסיכון לפתח תסמונת מטבולית.

 

חלבון החלב ושברי חלבון ביואקטיבים:4

חלבון החלב- WHEY נחקר רבות במהלך השנים ונמצא כמשפר את יכולת השליטה של הגוף בלחץ הדם.

מעבר לכך, במוצרי חלב ישנם פפטידים (חלקי חלבונים) שיש להם פעילות המעכבת את

את האנזים בגוף שאחראי לעליית לחץ הדם (ACE). 

ברגע שהפפטידים מעכבים את האנזים, יכולה להיות הפחתה בלחץ הדם.

 

ויטמין D:5

מוצרי חלב מכילים כמות גבוהה של ויטמין D, שבנוסף לתפקידיו האחרים בגוף 

יתכן ויש לו תפקיד משמעותי בהפחתת הסיכון ללקות בתסמונת המטבולית.

ישנם מספר מחקרים אפידמיולוגיים שהראו שצריכה נאותה של ויטמין D, 

ורמה תקינה שלו בגוף, מפחיתה את הסיכון ללקות בתסמונת מטבולית.

לגבי השפעתו של הויטמין על הפחתת הסיכון לתסמונת המטבולית, עלו 3 השערות:

ויטמין D מצמצם את רמת השומנים בדם, 

מייעל את תהליך יצירת האינסולין (ההורמון שאחראי על איזון הסוכר בדם),

ומשפר את רמות לחץ הדם ע"י פעילותו במערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון 

שזו אחת ממערכות הבקרה על לחץ הדם בגופנו.

 

סידן, זרחן ומגנזיום:4

שלושה מינרלים חשובים המצויים בכמות גבוהה במוצרי חלב.

ישנן עדויות לכך שסידן משפר את רמות השומנים בדם. ככל הנראה הסידן מסייע 

להפרשת שומנים גבוהה יותר דרך הצואה, כך שפחות שומן נשאר בתוך הגוף.

בנוסף, שלושת המינרלים הללו מסייעים להפחתת לחץ הדם במספר מנגנונים אפשריים כמו

שמירה על תקינות כלי הדם, הפחתה של קרשיות הדם וייעול פעילות הכליות.

 

 

  1. Kim Y and Je Y. Dairy consumption and risk of metabolic syndrome: a meta-analysisDiabet Med 2015. doi: 10.1111/dme.12970.
  2. Drehmer M et al. Total and full-fat, but not low-fat, dairy product intakes are inversely associated with metabolic syndrome in adultsJ Nutr 2015. doi: 10.3945/jn.115.220699.
  3. Sayón-Orea C et al. Association between yogurt consumption and the risk of metabolic syndrome over 6 years in the SUN studyBMC Public Health 2015;15:170.
  4. Rice BH et al. Dairy components and risk factors for cardiometabolic syndrome: recent evidence and opportunities for future researchAdv Nutr 2011;2:396-407.
  5. Muldowney S and Kiely M. Vitamin D and cardiometabolic health: a review of the evidenceNutr Res Rev 2011;24:1-20.