פוריות פרת החלב מושפעת מגורמים רבים כשמאזן האנרגיה הכללי בעת ההזרעה הוא אחד החשובים שבהם. בנוסף לזיהוי ייחומים אוטומטי, הטכנולוגיה הקיימת מאפשרת מעקב רציף ובזמן-אמת אחר תנובת החלב (ת"ח) ומשקל הגוף (מ"ג) של הפרה בתדירות יומית מחד, ותוכנות עיבוד נתונים המאפשרות הערכות לגבי המגמות של נתונים אלה (עליה, ללא שינוי, ירידה) מאידך. בהעדר אפשרות למדידה ישירה ורציפה של המצב האנרגטי, מוצע לנצל את הנתונים הרציפים של תנובת החלב ומשקל הגוף כאינדיקציות לשינויים אנרגטיים על מנת להעריך את סיכויי הפרה להתעבר כאשר נצפה ייחום.
מטרת עבודה זאת היא ללמוד על הקשר בין פקטורים שונים המאפיינים את התנהגות העקומים של ת"ח ומ"ג לביצועי פוריות של הזרעה ראשונה בלבד, על מנת לנצלם בעתיד כגורמים להחלטות הזרעה בזמן נתון. מתוך מאגר הנתונים של רפת גשר נבחרו נתוני הפרות שעמדו בתנאים הבאים: נתוני תנובת חלב ומשקלי גוף מלאים מההמלטה ועד להריון, התעברות בתוך 150 ימי ריק. נבחנו רק נתוני פרות מתחלובות 1 – 3 (תחלובות 3 – 2 שנים 1997 – 2000, תחלובה 1 שנים 2000 – 1998)
הזרעות שבוצעו 5 – 7, ו-26 – 35 ימים לפני הזרעה מוצלחת נחשבו כהזרעות לא בייחום ולא נלקחו בחשבון. מועדי הייחום שבעקבותיו בוצעה הזרעה שהביאה להריון, נבחנו ביחס לזמן מההמלטה, לשינויים במ"ג ות"ח בעת ההזרעה וכן ביחס למועדים בהם נצפו משקל גוף מינימלי ושיא תנובת חלב. השינויים במ"ג ות"ח נקבעו על פי נתונים יומיים של שיפועי העקומים קצרי טווח וארוכי טווח (10 ימים, ו-21 יום בהתאמה כאשר יום ההזרעה הוא היום האחרון בשני המקרים).
|