בחג השבועות נוהגים רבים לאכול מוצרי חלב. יש המעדיפים להכין פשטידות טעימות, אחרים בוחרים דווקא לאפות עוגת גבינה, וישנם כאלו המסתפקים בכוס חלב מרעננת. אך לא רבים יודעים מהו הטעם למנהג היפה והנפוץ הזה שמוכר בכל קהילות ישראל מזה שנים רבות ושואלים את עצמם למה אוכלים חלבי בשבועות? הנה התשובה!
אחד המנהגים המיוחדים והאהובים בחג השבועות הוא אכילת מאכלים חלביים. מנהג זה, המושרש עמוק במסורת היהודית, מתבטא בהכנת מאכלים כמו עוגות גבינה, בלינצ'ס, פשטידות חלביות ומגוון מאפים חלביים אחרים. בעוד שבכל חג יהודי יש מנהגי אכילה מיוחדים, המנהג לאכול מאכלי חלב בשבועות זכה למספר הסברים מעניינים במיוחד, המקשרים אותו הן למתן תורה והן לאירועים היסטוריים משמעותיים בתולדות עם ישראל. להלן כמה מההסברים המרכזיים למנהג זה:
על פי המסורת, המנהג לאכול מאכלי חלב בשבועות מגיע מהפסוק "דבש וחלב תחת לשונך" הנאמר על מי שעוסק בתורה. פסוק זה מתקשר באופן ישיר לחג השבועות, המכונה גם בשם חג מתן תורה, שבו ניתנה התורה לעם ישראל.
הסבר נוסף לשאלה למה אוכלים חלבי בשבועות קושר את המנהג למשה רבנו. ביום ו' בסיוון, כאשר משו את משה מן המים, הוא סירב לינוק מכל מינקת מצרית וקיבל רק חלב מאישה עברייה. לזכר מאורע זה, אנו אוכלים מאכלי חלב בחג השבועות.
טעם הלכתי למנהג קשור לכך שבעת מתן תורה, כאשר נצטוו ישראל על דיני השחיטה, כל הכלים שהיו ברשותם נטמאו והיו זקוקים להגעלה. כתוצאה מכך, נאלצו לאכול מאכלי חלב בלבד. אנו ממשיכים במנהג זה עד היום לזכר אותו אירוע.
משמעות נוספת למנהג נמצאת בגימטריה: המילה "חלב" בגימטריה שווה לארבעים, המסמלת את ארבעים הימים שבהם שהה משה רבנו בהר סיני לקבלת התורה. קשר זה מחזק את הזיקה בין אכילת מאכלי חלב לבין מעמד מתן תורה בחג השבועות.
למה אוכלים חלבי בשבועות? כפי שראינו, המסורת היהודית מציעה מגוון רחב של הסברים, כל אחד מהם מאיר זווית אחרת של החג ומשמעויותיו העמוקות. בין אם זה דרך הקשר לתורה ומתיקותה, דרך סיפורו של משה רבנו, או דרך ההיבטים ההלכתיים והסמליים – כל ההסברים יחד מעשירים את חווית החג ומעניקים משמעות מיוחדת לסעודות החלביות המסורתיות. מנהג זה ממשיך להתקיים ולהתחדש בכל שנה, כשמשפחות מתכנסות סביב שולחן החג העמוס במטעמי חלב, ומעבירות את המסורת המתוקה הזו מדור לדור.