מחקר אוסטרלי בדק בשבילכם את הנושא
כתבה מהניו-יורק טיימס – http://nyti.ms/2n5D4lF
הטענה שמוצרי חלב גורמים להיווצרות ליחה קיימת כבר מספר עשורים, אבל ככל הנראה זה יותר מיתוס מאשר עובדה מדעית.
"נדיר מאוד למצוא עדות (מחקרית) לקשר בין צריכת חלב לבין היווצרות ליחה או החמרת סימפטומים של אסטמה" טוען ד"ר סונלי בוס (Sonali Bose), מרצה שותף בביה"ס לרפואה המשוייך לביה"ח הר סיני בניו-יורק.
איך בדקו?
במחקר אוסטרלי, הדביקו החוקרים את הנחקרים בצינון (common cold), ונתנו להם לחיות בצוותא במשך 10 ימים. במשך עשרת ימי המחקר, הנחקרים תיעדו את צריכת מוצרי החלב שלהם וגם אספו בשקיות אטומות את ניירות הטישו שאיתם קינחו את אפם. הסיבה לכך שהם אספו את הטישו היא כדי שהחוקרים יוכלו לשקול את כמות הליחה של הנחקרים במהלך ימי המחקר. החוקרים לא מצאו קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין כמות הליחה של הנחקרים, אם כי הנחקרים יכלו לצמצם או להגביר את צריכת מוצרי החלב שלהם בהתאם לתפיסתם בנוגע למוצרי חלב וליחה.
מה גילו?
אחת הבעיות במחקרים על הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין היווצרות ליחה היא שלהרבה אנשים יש תפיסה מוטעית לגבי הקשר הנ"ל, מה שיכול לסלף את תוצאות המחקרים. מחקר קליני אחד ניסה לפתור את התופעה הזו הקרויה "אפקט נוצבו" (Nocebo). במחקר שכלל 125 נחקרים, קיבלו המשתתפים חלב פרה או חלב סויה בטעם שוקולד שלא ניתן היה להבדיל בינו לבין מוצר חלב פרה סטנדרטי. המשתתפים במחקר, בשתי הקבוצות, דיווחו על תופעות זהות. הם דיווחו על כך שהרוק בפה הפך סמיך יותר אחרי שתיית שני סוגי החלב. בנוסף, שתי הקבוצות דיווחו על תחושה של היווצרות שיכבה סמיכה בפה, בלשון ובגרון. אולם, אף משקה לא גרם לשיעול, היווצרות ליחה, גודש בסינוסים או קשיי נשימה.
מספר מחקרים קטנים שנעשו לא מצאו קשר או מצאו רק קשר חלש מאוד בין צריכת חלב לבין תפקודי ריאות בחולי אסטמה. "אבל יכול להיות שהמחקרים הקטנים הללו מפספסים קבוצות קטנות של חולים שלחלב יש אפקט על תפקוד הריאה שלהם", אומר ד"ר סונלי. "אם חולים אלו יבואו אליי ויגידו לי שלהוריד את החלב מהתפריט שלהם עוזר להם, אני לא אעצור אותם".
חלב וילדים – חשוב לדעת
"להוריד מוצרי חלב לילדים, במיוחד בילדים עם אסטמה, יכול לגרום לחסרים תזונתיים, במיוחד כאשר אין עדות לתועלת בהפחתת מוצרי החלב", אומר ד"ר רן גולדמן מרצה לרפואת ילדים באוניברסיטת קולומביה הבריטית. "המנעות מחלב יכולה לחשוף את הילדים לבעיות בגדילה הקשורות לצריכה נמוכה של סידן", מוסיף ד"ר גולדמן.