up למעלה

כל מה שרצית לדעת על הסימון התזונתי

הסימון התזונתי הוא בעצם תעודת הזיהוי של המוצר והוא מאפשר השוואה בין רכיבי תזונה במוצרים שונים. 
בישראל קיים חוק הסימון התזונתי שעל פיו חובה על כל יצרן ויבואן של מוצרי מזון לפרסם על המוצר את הפרטים האלה:
  • שם המוצר ותיאורו
  • רשימת הרכיבים – חומרי המוצא, התוספות ותוספי מזון. חשוב לדעת – הרכיבים כתובים בסדר יורד כך שכמות הרכיב הראשון היא הגדולה ביותר וכמותו של האחרון היא הקטנה ביותר.
  • תכולת המוצר באריזה – נפחו או משקלו הנקי/המסונן של המזון
  • טבלת סימון תזונתי – זוהי הטבלה עם האותיות הקטנות שנמצאת בצדו האחורי של המוצר.בטבלה מסומנים ערכים תזונתיים, לרוב בשני טורים: אלה שבמוצר כולו ואלה שב-100 גרם/ 100 מ"ל מוצר:
  1. אנרגיה – בקילו-קלוריות 
  2. חלבונים – בגרמים
  3. פחממות – בגרמים
  4. שומן – בגרמים
  5. נתרן – במיליגרמים

לעתים מוסיפים היצרנים מידע כמו: ויטמנים, מינרלים וסיבים תזונתיים. 

 
 
הסימון התזונתי – צעד אחר צעד    
    
1. גודל מנה 
כשטבלת הסימון התזונתי מתייחסת ל-100 גרם מוצר או ל-100 מ"ל בלבד, עלינו לחשב את הערכים על פי משקל המנה שאותה אנו אוכלים. גודל המנה היא זו הקובעת את כמות הקלוריות ואת כל רכיבי התזונה האחרים שאנו צורכים. 
לדוגמה, סימון תזונתי בגבינת 5% מתייחסת ל-100 גרם מוצר:
100 גרם מוצר:

אנרגיה (קק"ל) 95
חלבון (גרם)    8.2
שומן (גרם)    5
נתרן (מיליגרם) 260
סידן (מיליגרם) 200
 
אם כמות הגבינה הנאכלת היא 50 גרם (2 כפות), כמות הקלוריות היא 95 חלקי 2, כלומר, רק 47.5 קלוריות. כמות השומן תהיה בהתאמה 2.5 גרם וכמות הסידן 100 מ"ג.
אך אם, לעומת זאת, אנו אוכלים את כל האריזה שמכילה 250 גרם, יוכפלו כמויות רכיבי המזון ב-2.5 , כלומר 237.5 קלוריות, 12.5 גרם שומן ו-500 מ"ג סידן.
ישנן חברות רבות המקלות על הצרכן, ובטבלה מציינים גם את הערכים למנה. 
 
2. אנרגיה (קלוריות) 
כמות האנרגיה ממוצרי מזון, הנדרשת לחילוף החומרים של הגוף, מבוטאת ביחידות קלוריות (או קילו קל
וריות). צריכה קלורית נכונה מושפעת מהמאזן בין כמות האנרגיה שאנו צורכים מהמזון לזו שאנו מנצלים/שורפים בפעילות גופנית. לכל אדם כמות יומית של קלוריות שמתאימה לו. הכמות מושפעת מהגיל, המין ורמת הפעילות הגופנית. נוכל להתאים את כמות הקלוריות שנקבל לגודל המנה שנבחר.
זכרו: גודל המנה הנאכלת קובע את מספר הקלוריות שבמוצא. הקלוריות בטבלת סימון תזונתי מתייחסות לרוב ל-100 גרם מוצר בלבד.
 
3. שומנים 
גופנו אומנם זקוק למנה יומית של שומן, אך עודף ממנו גורר השמנה. לכן מומלץ להמעיט באכילת שומן בכלל ושומן רווי וכולסטרול בפרט. 
בטבלת הסימון התזונתי מצוינת כמות השומן ב-100 גרם מוצר. בחרו מבין מוצרים דומים את זה עם כמות השומן הקטנה ביותר.
 
4. שומן רווי 
מצוי במזונות שמקורם מהחי, כגון חמאה, שמנת, גבינות שמנות, גבינה צהובה, המבורגר ונקניקיות, ובחלק משמנים צמחיים, כגון שמן קוקוס ושמן דקלים. יש המכנים אותו השומן הרע. צריכת שומן רווי קשורה לעלייה ברמות הכולסטרול בדם ולעלייה בסיכון למחלות מחלות לב וכלי דם.
איך אפשר להמעיט באכילת שומן רווי? העדיפו לאכול מוצרי חלב דלי שומן, כגון חלב 1%, גבינות 5%, יוגורט ומעדן חלב 3%, על פני מוצרים עתירי שומן רווי, כגון שמנת
 וגבינות שמנת. כאשר אתם משווים בין מוצרי מזון דומים בחרו מוצרים בעלי כמות שומן רווי הקטנה ביותר.
 
5. שומן טרנס
חומצות שומן טרנס נוצרות בתהליך התעשייתי ההופך שמן נוזלי למוצק. צריכה גבוהה של שומן טרנס מעלה את רמות הכולסטרול-LDL ("הרע") ומוריד את רמות הכולסטרול- HDL ("הטוב"), ולכן חשוב להמעיט באכילתו.
כאשר אתם משווים בין מוצרי מזון דומים בחרו מוצרים בעלי כמות שומן הטרנס הקטנה ביותר*.
 
6. נתרן 
מלח מופיע בטבלת הסימון התזונתי כנתרן. צריכה גבוהה של מלח עלולה לגרום לעלייה בלחץ הדם. מזונות מעובדים רבים מכילים נתרן, גם אם טעמם המלוח לא תמיד ניכר.
בדקו את הסימון התזונתי על אריזות המזון ובחרו במזונות דלי נתרן. כאשר אתם משווים בין מוצרי מזון דומים בחרו מוצרים בעלי כמות הנתרן הקטנה ביותר.
 
הגדרות משרד הבריאות לגבי הסימון התזונתי
 
לעתים קרובות אנו רואים על גבי מזונות הגדרות שונות: דל שומן, דל קלוריות, דל כולסטרול או דל נתרן. מהו ה"דל" הזה? 
 
לפי משרד הבריאות הישראלי: 
  • משקה קל דל קלוריות: יכיל לא יותר מ-20 קלוריות ב-100 מ"ל
  • מזון דל קלוריות: יכיל לא יותר מ-40 קלוריות ב-100 גרם מזון
  • מזון דל נתרן (מלח): יכיל לא יותר מ-100 מ"ג נתרן ב-100 גרם מזון
  • מזון דל שומן: יכיל לא יותר מ-2 גרם שומן ב-100 גרם מזון
  • מזון דל כולסטרול: יכיל לא יותר מ-30 מ"ג כולסטרול ב-100 גרם מזון
  • מזון ללא כולסטרול (נטול): יכיל לא יותר מ-2.5 מ"ג כולסטרול ב-100 גרם מזון
  • מוצר מסומן "מופחת" הוא מוצר שיש להשוות את ערכיו למוצר דומה 
  • מוצר מסומן "מופחת" (לייט) הוא מוצר מופחת קלוריות, מופחת שומן, מופחת כולסטרול – שמכיל לא יותר מ-2/3 מכמות הרכיב במוצר המקורי.
  • מזון מופחת נתרן יכיל עד 25% מכמות הנתרן במוצר המקורי.
Accessibility
סגור