בוחרים בדרך עם הנוף

גבינות ביתיות בקלי קלות

 

קרה לכם פעם שהייתם בטיול והייתם צריכים לבחור בין דרך קצרה ומשעממת לבין הדרך הארוכה עם הנוף?

אם כן, ואם אתם מאלו שבוחרים תמיד בדרך עם הנוף, המתכונים האלו בדיוק לכם.

לכבוד שבועות – "חג החלב", הבאנו לכם שלושה מתכונים קלים להכנה של גבינות ביתיות טעימות,

שיוכלו להוות את הבסיס להכנת הפשטידות, הקישים וכל יתר המנות שתכננתם להכין לחג. 

 

להכין גבינה לבנה, זו לא משימה מסובכת מדי אבל היא כן דורשת זמן והרבה סבלנות.

מעבר לכך, זו פעילות ממש כייפית וחוויה מלמדת לילדים (ואם להיות הוגנים, גם למבוגרים). 

אפשר תמיד להחליט לקפוץ לסופר מתחת לבית ולקנות שם את כל מה שתצטרכו,זה הרבה יותר פשוט.

אבל מה הכייף בזה?

CottageCheesehomemade

 

אז איך מכינים גבינה?

הכנה של גבינה כמעט מכל סוג מתחלקת לשניים. 

בשלב הראשון מערבבים את כל המרכיבים, ובשלב השני מנקזים את הנוזלים.

זה לא נשמע קשה, והאמת שלהכין גבינה לבנה זה באמת לא קשה, פשוט זה דורש קצת זמן. 

 

כשמכינים גבינה מכל סוג, אחד השלבים הראשונים הוא להפריד את הגבן (מוצקי החלב) ממי הגבינה (הנוזלים).

התהליך מתרחש בעזרת הוספת חומר חומצי לחלב. החומר החומצי גורם להתגבשות הגבן ולהפרדותו ממי הגבינה. 

 

בתעשייה משתמשים פחות בחומרים חומציים ולרוב יעשה שימוש באזימים שיצרו את הגבן.

לשימוש באנזימים יש יתרון שכן קל יותר לשלוט בתוצר שמתקבל בסוף התהליך, ולכן בתעשייה יש העדפה לשימוש בהם. 

דרך נוספת להעלות את רמת החומציות היא בעזרת מוצרי חלב פרוביוטים כמו אשל ויוגורט, 

מוצרי חלב פרוביוטים עשירים בחיידקים טובים שמעלים את רמת החומציות. 

 

הגבן המתקבל, סמיך יותר ממי הגבינה ולכן קל לסנן אותו בעזרת חיתול בד. 

שלב הסינון של מי הגבינה הוא השלב שאחראי על מידת המוצקות של הגבינה.

ככל שיותר מי גבינה יסוננו, כך הגבינה שתתקבל בסוף תיהיה קשה יותר. 

 

לפני שמתחילים, תדאגו שיהיה לכם בבית את הכלים המתאימים: 

מסננת, סיר לחימום, חיתול בד וכלי מעץ לערבוב. 

 

קוטג'

חלב ניגר מכיל 10-14% מוצקי חלב. כלומר, מכל ליטר חלב תתקבל כמות גבינה של 100-140 ג'.

לכן, בחישוב גס, כמות של קופסת קוטג' היא שוות ערך לכמות של 2 ליטר חלב. 

בשונה מהרבה גבינות שניתן להכין בבית, זמן ההכנה של קוטג' הוא יחסית קצר (כ-שעתיים סה"כ). 

 

רכיבים:

- 2 ליטר חלב 3% שומן

- 4 כפות מיץ לימון

- קורט מלח 

- רבע כוס שמנת מתוקה 32% שומן

 

 

מכניסים את החלב לסיר ומחממים על אש נמוכה. 

ברגע שהחלב מתחיל לרתוח מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים במשך 3 דקות.

מקררים לטמפרטורת החדר את החלב שבסיר.

שופכים את תכולת הסיר לסיר בד במסננת כדי להוציא את כל הנוזלים (מומלץ להניח את המסננת בכיור).

מסננים את הנוזלים במשך 50 דקות.

מעבירים לקערה ומוסיפים מלח ואת השמנת (לפי הטעם). 

גבינת שמנת בטעם של פעם

להכנה של גבינת שמנת משתמשים בשמנת חמוצה שיש בה אחוז שומן גבוה ומסננים כמות גבוהה של מי גבינה.

אחרי שהנוזלים הסתננו החוצה, נשארת רק גבינה עם אחוזי שומן גבוהים שנותנים לה את המרקם הקרמי שכולנו אוהבים. 

 

רכיבים:

- 5 גביעים שמנת חמוצה 15% שומן

- 2 אשל 4.5% שומן

- 2 כפיות מיץ לימון

- קורט מלח 

 

שופכים לקערה את כל הרכיבים (חוץ מהמלח)

מערבבים את כל הרכיבים בקערה בכף עץ עד לקבלת מרקם אחיד

שופכים את תכולת הקערה לחיתול בד בתוך מסננת, מעל הכיור

קושרים בלחץ את החיתול עם רכיבי הגבינה בתוכו ושוכחים ממנו ל-24 שעות

פותחים את החיתול ומוסיפים, מלח (אפשר להוסיף עוד תבלינים לפי הטעם אבל לא לוותר על המלח)

 

ריקוטה ביתית

במקור, מכינים ריקוטה ממי הגבינה שנשארים לאחר ההכנה של גבינות אחרות.

באיטלקית פירוש המילה ריקוטה זה "הכנה מחודשת" ומכאן שמה. 

כשמכינים ריקוטה בבית, לא משתמשים במי גבינה של גבינות אחרות ולכן הגבינה הביתית יוצאת עם אחוזי שומן גבוהים יותר. אבל הטעם דומה וטעים לא פחות. 

 

רכיבים:

- 2 ליטר חלב 3% שומן

- רבע כוס (50 מ"ל) חומץ 5% 

 

בסיר מחממים את החלב על אש נמוכה – חשוב לא להגיע לרתיחה

כשהחלב לפני רתיחה מכבים את האש ומוסיפים בהדרגה את החומץ תו"כ ערבוב עדין

מוסיפים מלח לפי הטעם

מניחים לנוזל להתקרר במשך 30 דקות

שופכים את הנוזל לתוך חיתול בד בתוך מסננת ומסננים את הנוזלים 20-60 דקות

ככל שזמן סינון הנוזלים ארוך יותר כך הגבינה מוצקה יותר